CONSTRUCTION BEGINS ON REIMAGINING BLIND CREEK PROJECT

Member for Bayswater, Jackson Taylor will turn the first sod for work to start on a section of Blind Creek in Melbourne’s east which will transform a 600m section of the area into a natural waterway and environmental space for the community to enjoy.

Led by Melbourne Water, this first phase of the project will involve works around the existing pipe and grassy channel near Scoresby Road. Later in the year, construction will commence to reinstate Blind Creek from Manuka Drive to Scoresby Road as a natural waterway.

Member for Bayswater, Jackson Taylor said it was a big day for the project and thanked the community, Melbourne Water, Knox City Council, the Department of Environment, Land, Water and Planning (DELWP) and South East Water for helping to make the project happen.

The design includes three key zones – the centrepiece featuring a pedestrian bridge to a second sports ground and paths alongside the creek. The western zone will have additional trees and shrubs planted while the eastern zone will be designed for community gatherings with additional seating and facilities.

With work now underway – the project is expected to be finished early next year, with ongoing revegetation programs to continue through to 2021.

This project aligns with the Andrews Labor Government’s Integrated Water Management Program by providing the community with water, protection from floods, improved interaction with healthy waterways and benefits from cooler, greener cities and healthier environments.

Quotes attributable to Member for Bayswater Jackson Taylor MP

“I am so proud to have worked side by side with the community to deliver this exciting project in full and to now be getting on with the job of delivering it for everyone to enjoy.”

“Projects like this don’t happen without amazing project partners and community on board – so a big thanks to everyone for working collectively to deliver a project that will bring our waterways back to life and provide amazing amenities and new spots to gather for our community”.

“Community feedback showed that people wanted the design to enhance the natural environment, improving the community’s connections to the site and create an exciting and engaging space for people of all ages. These works will do just that.”

Related Topics

Download PDF